web design solution bucuresti, creare site web de prezentare, optimizare seo romania, preturi promovare site, firma website.

Definitii la cei mai utilizati termeni in web design si optimizare SEO

Definitii la cei mai utilizati termeni in web design si optimizare SEO

Category : Blog

Web Design:

Notiunea de web design face referire la realizarea de site-uri web, de la momentul conceperii structurii si interfetei grafice si pana la finalizarea programarii si introducerea propriu-zisa a datelor – imagini, text, fisiere si alte elemente – care alcatuiesc continutul sitului.

WWW:

World Wide Web ( sau W3 ) – este un sistem de tip hipertext (HTML), prin care se realizeaza legatura intre browser si server; aici intra protocoalele HTTP, FTP, Gopher, Telnet, dezvoltarea Web-ului realizandu-se prin consortiul W3C aflat in Elvetia.

…citeste mai multe

FTP:

File Transfer Protocol: reprezinta cea mai usoara modalitate de a transfera fisiere pe Internet, de a efectua copierea acestora intre diferite computere conectate la retea. FTP permite transferul de aplicatii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpreteaza comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare web.

HTTP:

HyperText Transfer Protocol: un protocol de transmitere fisiere / pagini web in retele de calculatoare / Internet.

URL:

Uniform Resource Locator = adresa web: este adresa unui site dupa forma de mai jos: http://www.numepagina.tara (.tara este un exemplu de TLD = Top Level Domain). Datorita acestei adrese Web ne putem conecta la site-ul respectiv.

HTML:

HyperText Markup Language : limbaj de programare prin care sunt afisate intr-o pagina web care poate fi vizualizata printr-un browser diferite imagini texte, campuri marcate sau codificate ce se afla pe un server la un moment dat.

CSS:

Cascade Style Sheets: Stiluri de foi in cascada ce definesc modul de afisare a elementelor (imagini si text)intr-o pagina web. Au scopul de a usura munca de proiectare a unui site, definind o singura data un stil pentru mai multe aplicatii. Are avantajul ca avand codul sursa intr-un fisier separat, micsoreaza numarul de octeti ai paginii curente si creste viteza de incarcare. Lucreaza complementar cu limbajul HTML, fiind introdus la vesiunea HTML 4.0.

PHP:

Initial a insemnat Personal Home Page, dar astazi este acronimul de la Hypertext PreProcessor. Este un limbaj de programare open-source, folosit pentru crearea aplicatiilor de server si pentru pagini web dinamice. Cu sintaxa din C, Java si Perl, este unul din cele mai importante limbaje de programare web, fiind legat de pagini HTML si executand comenzile printr-un server care suporta PHP.

MySQL:

MySQL este un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD), fiind considerat cel mai popular si eficient SGBD open-source de astazi. De regula este accesat/interogat prin intermediul limbajului PHP, cu care formeaza o pereche perfect compatibila.

JavaScript:

JavaScript: un cod sursa (ce reprezinta o secventa de instructiuni) care poate fi adaugat paginilor HTML standard care le interpreteaza, pentru a obtine documente dinamice si interactive. Instructiunile pot fi in acceasi pagina cu sursa HTML, sau intr-un document diferit, ceea ce micsoreaza numarul de octeti al paginii, marindu-i timpul de incarcare.

Flash:

Flash reprezinta o tehnologie multimedia dezvoltata pentru a obtine efecte vizuale si sonore deosebite, dar si o dinamicitate sporita. Se utilizeaza ca aplicatie in special pentru prezentari si intro-uri.

IP:

Internet Protocol – aflat sub forma unui sir de numere ce sunt grupate in serii (de ex: 155.23.108.159), identifica un singur computer la un moment dat in internet (nu pot exista doua PC-uri cu acelasi IP in acelasi moment).

Source Code:

Cod sursa: codul unei pagini web, care este scris in limbajul HTML si caruia ii pot fi inglobate unul (sau mai multe) din limbajele CSS, JavaScript, PHP, MySQL, VisualBasicScript, Flash, etc.

Dynamic content:

Continut dinamic: continutul unei pagini care este importat dintr-o baza de date pe baza parametrilor unei interogari. De regula este utilizat limbajul de programare PHP in crearea paginilor dinamice.

Static content:

Continut static: continutul unui website care este codat in pagina si nu este importat dintr-o baza de date. Acest tip de continut era mai usor de indexat, insa acum se pune accent pe continutul dinamic.

Director Web:

Directoare web: site-uri in cadrul carora sunt listate alte site-uri, clasificate in functie de domeniul pe care il reprezinta fiecare.

Favicon:

Favicon: icon personalizat (de regula o imagine sau o reprezentare grafica a unui simbol sau culori, sub forma unui patrat cu latura de 18 sau 24 pixeli), pe care anumite site-uri il plaseaza in browser in loc de icon-ul obisnuit al browserului, in bara de adresa sau in linkuri. Are scopul de a ramane in memoria vizitatorului si ca acesta sa-l gaseasca rapid in lista de pagini favorite, fiind un element de accesibilitate si uzabilitate.

Banner:

Banner: forma de publicitate online interactiva in forma unei imagini grafice care in mod obisnuit functioneaza de-a lungul partii de sus, de jos sau pe marginile laterale ale paginii web, constand in cele mai multe cazuri din imagini de tip GIF animate, ce au avantajul dimensiunilor relativ reduse (tipul standard are l*h: 468*60 pixeli) si atragerii atentiei vizitatorului prin efectul animatiei.

Sitemap:

Harta site-ului: pagina dintr-un website care arata vizitatorului – si nu numai – care este arborele fisierelor ce compun website-ul, avand link-uri catre toate celelalte pagini ale aceluiasi site. Arata importanta si relevanta paginilor in structura site-ului.

Optimization:

Optimizare: Tehnici si proceduri aplicate unui site web cu scopul de a asigura un design fluent si o navigare simpla, dar si facilitatea indexarii si aparitia cat mai ridicata in cautarile pentru cuvintele cheie respective.

Indexare:

Indexare: un proces prin care un robot colecteaza informatiile existente pe un site, la finalul caruia paginile respective apar sau nu in rezultate, in functie de relevanta si de nivelul de optimizare (onpage+offpage).

Keywords:

Cuvinte cheie: cuvinte importante care sintetizeaza obiectul de activitate al paginii web, utilizate pentru a iesi in rezultatele unei cautari online. In mod obisnuit, un website se remarca prin 5-6 cuvinte cheie specifice activitatii, un procentaj mai ridicat putand aduce penalizari.

Meta Tags:

Etichete Meta: secventa de cod HTML situat in zona HEAD a paginii, care permite utilizatorului sa includa text pentru descrierea paginii si pentru a identifica proprietatile unui document (ex. autor, descriere, lista de cuvinte etc). Au un rol deosebit, intrucat ele ofera aceste prime informatii, cele mai importante meta tag-uri fiind descrierea (meta description) si cuvintele cheie (meta keywords).

Server:

Serverul este un calculator performant, cu o mare capacitate de stocare a datelor, cu legaturi multiple catre diferiti furnizori de servicii online, ce are rolul de a gazdui fisiere destinate vizitarii prin Internet sau transferarii prin FTP.

SSL:

Secure Sockets Layer: standard de securitate pentru tranzactii online ce sporeste gradul de securitate si confidentialitate a datelor unui client (nume, numar card, cont, alte date confidentiale).


Reclama

Localizare

Reclama

loading...